Η πολη της Φλωρινας

Στο βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας, σε υψόμετρο 680 μέτρων, βρίσκεται η πόλη της Φλώρινας, ανάμεσα σε λίμνες και βουνά και με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν.

Είναι το οικονομικό κέντρο και το εμπορικό σταυροδρόμι που συνδέει τη χώρα με την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία και αποτελεί έναν αστικό Δήμο, με γεωργοκτηνοτροφικά στοιχεία, λόγω των οικισμών που τον αποτελούν.

Το κλίμα (ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) και η γεωγραφική θέση της πόλης, της δίνουν και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Την πόλη –που είναι πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο – διαρρέει ο ποταμός Σακουλέβας που συχνά το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι.

Από πλευράς αρχιτεκτονικής, η Φλώρινα έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.

Περιδιαβείτε τα γραφικά δρομάκια της και θαυμάστε τα απομεινάρια άλλων εποχών που στέκονται αρμονικά δίπλα σε σύγχρονα κτήρια και περπατήστε μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη.

Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στο νότιο τμήμα της σύγχρονης πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα καθώς και στα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό τα οποία συστεγάζονται, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επίσης λειτουργεί και η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.

Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, διαθέτει πλούσια βλάστηση, μαγευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος και μια υπέροχη θέα από την κορυφή του.

Στο λόφο θα βρείτε εστιατόρια και αναψυκτήρια, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται ένας σταυρός ύψους τριάντα μέτρων ο οποίος φωτίζεται από προβολείς τη νύχτα.

Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες.

Το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»)

Σε απόσταση 19 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, που αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης, με επισκέπτες από όλη την χώρα.

Διαθέτει ένα αξιόλογο σαλέ και 3 πίστες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν σκιέρ και snowboarders καθώς και 5 αναβατήρες.

Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 45 χλμ., βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλους και παγκοσμίως γνωστή για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της. Εκεί, όπως λέγεται, «η φύση μιμείται την τέχνη»!

Στις Πρέσπες, δε θα χρειαστεί να αναζητήσετε παραδοσιακούς οικισμούς, αφού όλη η περιοχή έχει κρατήσει το παραδοσιακό της ύφος προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές στη διάρκεια της διαμονής σας.

 

Καλως ηρθατε στην πολη μας!